Новини

Навчально-науковий інститут історії та філософії відзначив Міжнародний день прав людини

10 грудня міжнародна спільнота відзначила День прав людини (Human Rights Day). Саме у цей день у 1948 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Загальну декларацію прав людини – перший універсальний міжнародний акт з прав людини.

Про це розповів в інтерв’ю телеканалу «Відікон» д.і.н., професор кафедри всесвітньої історії, міжнародних відносин та методики навчання історичних дисциплін ННІ історії та філософії, дипломат, радник 1-го класу Потєхін Олександр Володимирович.

Здійснюючи активну роботу в сфері правового виховання учнівської молоді, приурочену Міжнародному дню прав людини, Всеукраїнському тижню права та 95-ій річниці СумДПУ імені А.С. Макаренка, кафедрою права та методики викладання правознавства було проведено правовий квест «У пошуках істини» для учнів Сумської спеціалізованої школи I-ІІІ ступенів №7 ім. М. Савченка, Сумської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №10 імені Героя Радянського Союзу О.Бутка, Сумських загальноосвітніх шкіл I-ІІІ ступенів № 18 та 27 та Сумської гімназії №1.

З вітальним словом до молоді звернулась завідувач кафедри Іваній Олена Миколаївна, яка наголосила, що Загальна декларація прав людини є унікальним документом. Прийнята у вигляді резолюції, що проголосила загальні для всього людства надії і бажання, вона офіційно не є обов’язковою навіть для тих держав, що за неї проголосували. Однак в Преамбулі декларація без зайвої скромності названа завданням, до виконання якого повинні прагнути всі народи і всі держави. ЇЇ положення стали підвалиною понад 80 міжнародних договорів і декларацій з прав людини, величезної кількості регіональних конвенцій з прав людини, національних законів про права людини і конституцій держав.

Учнівська молодь дуже активно та відповідально підійшла до виконання завдань квесту, який надав школярам можливість проявити максимум творчих здібностей та правових знань.

На визначених пунктах колективи команд повинні були не тільки правильно виконати завдання квесту, а й проявити ефективність командної діяльності, результативність у досягненні поставленої мети та загальну активність окремого учня.

В якості тренерів у грі виступали студенти-правознавці, які не тільки оцінювали правильність наданих школярами відповідей, а й пояснювали правові аспекти вирішення заготовлених завдань. Такий підхід, з одного боку, дозволив визначити рівень знань та логіку мислення учнів, а з іншого – перевірити власний інтелектуальний потенціал.

Відвідали школярі й експозицію університету, де колишній випускник Інституту історії та філософії, а нині директор музею історії СумДПУ Кущ Ярослав Миколайович, провів цікаву й змістовну екскурсію.

Цього ж дня до святкування Міжнародного дня прав людини в ННІ історії та філософії долучилися й учні ДПТНЗ «Сумський центр ПТО» і ВПУ «Сумське вище професійне училище будівництва та автотранспорту», яким у формі інтелектуальної гри на певних етапах було запропоновано розв’язувати правові задачі та ребуси різного ступеня складності. Молодь усвідомила, що однією з головних функцій громадянського суспільства є забезпечення прав і свобод громадян. Дотримання прав людини дозволяє підвищити цінність окремої особистості та захистити її права і свободи.

Учасники інтелектуально-правової гри приємно провели час у веселій та доброзичливій компанії педагогів та студентів-консультантів, отримали масу позитивних емоцій та смачні призи.

До урочистих заходів долучився Народний депутат України Михайло Ананченко, який наголосив, що прагнення українського народу до утвердження держави як європейської є прагненням свободи та права вільно визначати свою власну долю, що може ґрунтуватися лише на ідеї прав людини. Щаслива європейська Україна – це країна, де права людини забезпечуються на практиці не лише тому, що це є міжнародні зобов'язання, а й тому, що права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави у всіх її проявах.

Заходи, які відбулися 10 грудня, мають велике значення для формування правової культури та підвищення рівня знань учнів про права людини і сприяють вихованню правомірної поведінки у молоді.

Меню