Новини

Онлайн-круглий стіл із експертом-міжнародником, кандидатом політичних наук, співробітником дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗУ (2020-2023 рр.) Желіховським Станіславом Вікторовичем

24 листопада 2023 року студенти І-ІІІ курсів ННІ історії, права та міжнародних відносин Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка взяли участь в онлайн майстер-класі з експертом-міжнародником, кандидатом політичних наук, співробітником Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗУ (2020–2023 рр.) Желіховським Станіславом Вікторовичем на тему «Українсько-польські відносини на сучасному етапі».

Модератор заходу – к.політ.н., старший викладач кафедри всесвітньої історії, міжнародних відносин та методики навчання історичних дисциплін Крупеня Ірина Миколаївна.

Метою заходу є професійна підготовка сучасних фахівців-міжнародників задля здобуття практичних умінь й навичок відстоювати національні інтереси України у міжнародній діяльності.

На зустрічі з експертом-міжнародником слухачі почули професійну оцінку українсько-польським відносинам на сучасному етапі. Фахівець доступно і зрозуміло пояснив ситуацію в країні після парламентських вибори в Польщі – Сенату (верхньої палати) та Сейму (нижньої палати); причини загострення відносин Польщі із ЄС з питань судової реформи та різного трактування, що призвело до суперечностей польського уряду з Єврокомісією і замороження частини коштів з фондів ЄС; позицію уряду Польщі щодо мігрантів та  ситуацію на українсько-польському кордоні через блокування руху польськими перевізниками й скупчення декількох тисяч українських вантажних транспортних засобів.

Окремо фахівець наголосив на тому, що з урахуванням ризиків зростання неліберальної популістської риторики всередині держав Вишеградської групи (з приходом до влади соціалістів у Словаччині, більш схильних до узгодження позицій з Угорщиною), уряд Польщі повинен збалансовувати політичні позиції всередині четвірки.

Після завершення роботи онлайн-зустрічі, к.політ.н., доц. Крупеня І.М. підвела підсумки, зазначивши, що не дивлячись на різне бачення певних господарських аспектів у двосторонніх відносинах, Польща як і раніше, залишається одним з найближчих партнерів України, надаючи всебічну допомогу у протидії повномасштабній агресії РФ, підтримці європейського і євроатлантичного курсу Української держави та адвокації її національних інтересів серед міжнародної спільноти.

Меню