Новини

Підсумкова (звітна) конференція: «Інформаційно-комунікаційна практика» студентів міжнародників

07 червня 2024 року в НН Інституті історії, права та міжнародних відносин відбулася підсумкова (звітна) конференція: «ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНА ПРАКТИКА» студентів спеціальності 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії.

На цій конференції були присутні: Світлана МОЦАК, завідувач кафедри, Вячеслав ЦІВАТИЙ, експерт-консультант (стейкхолдер), Сергій ДЄНЄЖНІКОВ, начальник відділу міжнародних зв’язків, Ірина ЄМЕЦЬ, керівник практикою СумДПУ імені А.С. Макаренка.

Здобувачі вищої освіти ОП «Міжнародні відносини», спеціальність 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії») (група 026) представили свої повноформатні Звіти за підсумками практики («Інформаційно-комунікаційна практика», 21-31.05.2024 року).

У Звітах відзначено ефективність і практико-орієнтованість цієї практики.

Здобувачі вищої освіти проходили навчальну практику – «Інформаційно-комунікаційна практика» у відділі міжнародних зв’язків Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка, з додатковою локацією: Дипломатична академія України імені Геннадія Удовенка при МЗС (Центр інформаційних ресурсів), у період з 21 по 31 травня 2024 року.

Метою навчальної практики «Інформаційно-комунікаційна практика» було визначено – вивчення основ інформаційно-комунікаційної та інформаційно-аналітичної роботи у сфері міжнародних відносин та практичної дипломатії. Інформаційно-комунікаційна практика – це забезпечення практичної складової навчання за спеціальністю. Практичний аспект інформаційно-комунікаційної практики спрямований на формування практичних умінь вибудовувати комунікаційні зв’язки, працювати із інформацією та документами, володіти техніками та технологіями ведення переговорів, що передбачають спроможність студентів використовувати в реальній ситуації оптимальні елементи інформаційно-комунікаційної взаємодії та інструментарій політичної комунікації.

У період проходження практики здобувачі вищої освіти виконали практичні завдання відповідно до Програми практики.

Освітній модуль 1. За період проходження навчальної практики: «Інформаційно-комунікаційна практика», було опрацьовано згідно із навчально-методичним посібником, рекомендованим керівником інформаційно-комунікаційної практики (доц. В.Г. Ціватий), актуальні теми з проблематики інформаційно-комунікаційної діяльності у сфері міжнародних відносин і практичної дипломатії.

Освітній модуль 2. При підготовці та під час проходження навчальної практики «Інформаційно-комунікаційна практика» було опрацьовано категорійно-понятійний апарат професійного спрямування, зокрема – Термінологічний словник «Інформаційно-комунікаційна діяльність у сфері міжнародних відносин» (60 термінів). Опрацьовані теми і професійні терміни створили теоретико-методологічну і практичні засади для проходження навчальної практики: «Інформаційно-комунікаційна практика».

Освітній модуль 3. У період проходження практики було поглиблено знання, уміння, навички та професійні компетентності з наступної проблематики: «Інформаційно-комунікаційна складова як важливий системний елемент діяльності інституцій у сфері міжнародних відносин та практичної дипломатії», «Інновації в комунікаціях та інформаційна культура особи, суспільства, організації» і «Інформаційно-комунікаційна діяльність Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС України (Центр інформаційних ресурсів) та Інформаційно-комунікаційна діяльність ГДІП (Генеральної дирекції по обслуговуванню іноземних представництв, м. Київ)».

Освітній модуль 4-6. Під час проходження практики мали можливість ознайомитися з практичною роботою органів дипломатичної та консульської служби України, а саме – відвідали онлайн-зустрічі з Надзвичайними і Повноважними Послами України та керівниками структурних підрозділів МЗС України. Систематичні зустрічі в онлайн-форматі із послами, державними службовцями, науковцями та іншими категоріями відповідальних осіб під час постійно діючого проекту науково-освітньому проекті «Жінка в дипломатії: виклик чи місія?»

Перелік основних заходів Практики:

  • 30 травня 2024 року відбулася Інформаційна лекція Начальника відділу міжнародних зв’язків Сергія Дєнєжнікова.
  • 29 травня 2024 року відповідальними співробітниками Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської обласної військової адміністрації для студентів Навчально­ наукового інституту історії, права та міжнародних відносин Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка проведено цикл гостьових лекцій, зокрема – на виконання освітнього модулю, завдань і програми практики «Інформаційно-комунікаційна практика». Гостьові лектори: Людмила Василівна Конозенко – заступник директора Департаменту - начальник управління з питань розвитку інформаційного простору Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської обласної військової адміністрації та Шульга Інна Валентинівна – головний спеціаліст відділу забезпечення доступу до публічної інформації та з питань внутрішньої політики Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Сумської обласної військової адміністрації.
  • 27 травня 2024 року відбулася Лекція Заступника директора Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС Олександра Кириченка.
  • 21-24 травня 2024 року проходила теоретична і практична підготовка під керівництвом доцента В.Г. Ціватого. Підготовка здійснювалася згідно з навчально-методичними матеріалами «Інформаційно-комунікаційна діяльність у сфері міжнародних відносин» (Суми, 2024), які були надані у вигляді посібника формату PDF. Посібник включав в себе вісім освітніх модулів, кожен з яких був спрямований на всебічне ознайомлення з різними аспектами інформаційно-комунікаційної діяльності в міжнародних відносинах і практичній дипломатії.

При підведені підсумків Конференції було відзначено: завдання навчальної практики «Інформаційно-комунікаційна практика» виконано в повному обсязі.

Здобувачі вищої освіти (група 026) у своїх виступах висловили особисті позитивні враження від Практики і слова вдячності організаторам за високий рівень організації та проведення Інформаційно-комунікаційної практики у 2024 році.

Меню