Новини

Онлайн-майстер-клас «Основи аналізу військово-політичних викликів»

14 березня 2024 року студенти І-ІV курсів ННІ історії, права та міжнародних відносин Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка взяли участь в онлайн майстер-класі із кандидатом політичних наук, директором Інституту світової політики Євгеном Магдою на тему «Основи аналізу військово-політичних викликів».

Модератор заходу – канд. політ. наук, старший викладач кафедри всесвітньої історії, міжнародних відносин та методики навчання історичних дисциплін Ірина Крупеня.

Метою заходу є аналіз  та  оцінка  військово-політичних викликів, проблем  міжнародної  та  національної  безпеки, міжнародних  та  інтернаціоналізованих  конфліктів,  підходів,  способів  та  механізмів забезпечення безпеки у міжнародному просторі та у зовнішній політиці держав.

На зустрічі з експертом слухачі почули інформацію про причини початку бойових дій в Україні; основні характеристики армій країн, що воюють; масштаб жертв та збитків, завданих війною; динаміку геополітичного ландшафту європейського континенту; порівняльну базу стосовно масштабу бойових дій; ситуацію у прикордонних державах; вплив фейків та дезінформації на ситуації; масштаб воєнних злочинів; перспективи вступу України до НАТО та ЄС.

Окремо фахівець наголосив, що в умовах війни критично важливо поєднувати спроможність самостійно аналізувати ситуацію та знаходити власне місце у лавах захисників Батьківщини та знати про інструменти кремля, такі як: ядерний тероризм; екоцид; нарощування чисельності армії; інтенсифікація та зміна векторів поширення дезінформації; політичне розхитування Заходу; псевдореферендуми на окупованих територіях та переобрання Путіна у березні 2024 року. Наприкінці заходу Євген Магда зазначив, що потрібно на рівні держави визначити параметри Перемоги, сформувати бачення майбутнього України в світі, забезпечити ефективний діалог з сусідами та готуватися до тривалої війни з агресором.

Після завершення онлайн-зустрічі, канд. політ. наук, старший викладач Ірина Крупеня  підвела підсумки і наголосила, що такі заходи важливі в навчальному процесі, оскільки забезпечують набуття здобувачами вищої освіти низки компетентностей, а саме здатність аналізувати міжнародні процеси у політичному та безпековому контекстах; аналізувати та оцінювати сучасний стан і тенденції розвитку міжнародних відносин і проблем міжнародної безпеки, їх вплив на національну безпеку в контексті набуття Україною членства в НАТО; критично осмислювати  та  аналізувати глобальні процеси  та  їх  вплив  на міжнародні та  інтернаціоналізовані  конфлікти,  підходи,  способи  та  механізми забезпечення безпеки у міжнародному просторі та у зовнішній політиці держав.

Меню