Новини

Круглий стіл в рамках 100-річчя заснування Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка на тему «Відкриття нових горизонтів України з країнами Африки, Азії, Латинської Америки і Карибського басейну»

21 березня 2024 року студенти ІІІ–ІV курсів ННІ історії, права та міжнародних відносин Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка за участю кандидата політичних наук, старшого викладача кафедри всесвітньої історії, міжнародних відносин та методики навчання історичних дисциплін Крупені Ірини Миколаївни в рамках 100-річчя заснування Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка взяли участь в онлайн-круглому столі на тему «Відкриття нових горизонтів України з країнами Африки, Азії, Латинської Америки і Карибського басейну».

Тема круглого столу для майбутніх фахівців у сфері міжнародних відносин надзвичайно актуальна, беручи до уваги історичне покликання університету в підготовці висококваліфікованого, творчого, конкурентоспроможного, незалежного, професійно-компетентного фахівця-міжнародника та завдання які були поставленні Президентом України перед українськими дипломатами в 2020-2024 рр.

  У контексті заходу було озвучено низку презентацій студентів, зокрема: «Співпраця та перспектива України з країнами Азії» (Савченко Анастасія, Ігнатенко Тетяна), «Відкриття нових горизонтів України з Латинською Америкою» (Єленевська Анастасія, Тімченко Анна), Відкриття нових горизонтів України з країнами Африки (Лиховоз Дар’я, Дериземля Поліна, Бургар Маргарита). У своїх доповідях студенти повідомили, що Президент України В. Зеленський та Міністр закордонних справ України Д. Кулеба публічно декілька разів зазначали, що настав час для перезавантаження відносин України з усіма країнами Африки, Азії, Латинської Америки і Карибського басейну. Відповідно в 2020 році МЗС України розробило Азійську стратегію. Міністр закордонних справ України Д. Кулеба неодноразово підкреслював, що Азійський регіон добре знає, що таке іноземне вторгнення, які нещастя це приносить. Покоління людей пам’ятають війну. Тому тут повна симпатія на боці України, люди знають Україну та Президента В. Зеленського і молодь ним захоплюється як своїм героєм.

У 2022-2023 рр. було активізовано зусилля українських дипломатів на співробітництво із країнами Африки. З лютого 2022 року відбулися 18 розмов Президента України з африканськими лідерами, 9 з яких – вперше в історії двосторонніх відносин (Гана, Гвінея-Бісау, ДРК, Замбія, Кот-д’Івуар, Малаві, Мозамбік, Нігер, Ботсвана). У жовтні 2022 р. Україну відвідав Президент Гвінеї-Бісау та чинний голова Економічного співтовариства країн Західної Африки Умаро Ембало. Це стало першим офіційним візитом в Україну лідера держави Підсахарської Африки з 2004 року. 

Міністр закордонних справ України Д. Кулеба мав 35 змістовних телефонних розмов та зустрічей з африканськими колегами. У жовтні 2022 року відбулося перше в історії української дипломатії африканське турне міністра закордонних справ України, що охопило Сенегал, Кот-д’Івуар, Гану та Кенію. Спеціальний представник України з країн Близького Сходу та Африки Максим Субх, призначений в липні 2022 року, додатково відвідав 5 африканських країн. В ході турне досягнуті важливі домовленості, передусім у сфері економіки та освіти.

До числа здобутків української політики в Африці варто віднести консолідацію підтримки африканських країн на рівні Генеральної Асамблеї ООН. Зокрема, жодна держава Африки не проголосувала проти резолюції ГА ООН «Територіальна цілісність України: захист принципів Статуту ООН» від 12 жовтня 2022 року.

2024 р. – рік повернення України в регіон Латинської Америки і Карибського басейну. Міністерство закордонних справ України розробило в січні 2024 р. Стратегію розвитку відносин України та країн Латинської Америки і Карибського басейну. Стратегія визначає такі цілі відносин України та країн ЛАКБ: забезпечення підтримки України зі сторони країн регіону в протидії російській агресії, деокупації тимчасово окупованих територій України, відновленні суверенітету та територіальної цілісності нашої держави в її міжнародно визнаних кордонах; забезпечення участі країн ЛАКБ у втіленні Формули миру Президента Володимира Зеленського; сприяння українським експортерам у виході на ринки країн ЛАКБ; збільшення обсягів торгівлі та інвестицій; підтримка українських громад в країнах ЛАКБ задля реалізації їх національно-культурних та мовних потреб; посилення української інформаційної присутності та боротьба із російською пропагандою; просування української культури.

Для студентів спеціальності 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії участь у таких заходах є важливим елементом в освітньому процесі, оскільки це допомагає розумінню предметної області та майбутній професійної діяльності; усвідомлення національних інтересів України на міжнародній арені; аналізувати особливості розвитку країн та регіонів, сучасних глобальних, регіональних та локальних процесів, та місця в них України; збирати, обробляти та аналізувати інформацію про стан міжнародних відносин, світової політики та зовнішньої політики держав; знати природу та механізми міжнародних комунікацій.

Меню