Новини

Студенти-історики успішно склали державний іспит

Червень — не лише час літньої насолоди, поїдання ягід та відкриття пляжного сезону.

Для студента — це період напруженої розумової праці, особливо коли слід готуватися до складання державних випробувань наприкінці всього терміну навчання. Саме ця подія останнім часом бентежила студентів спеціальності 014 Середня освіта (Історія). Нарешті, складені всі заліки й іспити літньої сесії, відбулася педагогічна практика, а 18 червня —  комплексний кваліфікаційний екзамен з історії та методики навчання, педагогічних і психологічних дисциплін.

Підготовка студента передбачала узагальнення всього опанованого ним матеріалу з історії України, всесвітньої історії, методики викладання історії, загальної педагогіки й загальної психології. Іспит передбачав два етапи — на першому майбутні бакалаври виконували тестові завдання з педагогіки та психології, н другому — готувалися за питаннями білетів з інших названих дисциплін. У цьому році оцінювала знання студентів екзаменаційна комісія у складі директора ННІ історії, права та міжнародних відносин, к. і. н., доцента Юлії Подрєз, д. і. н., професора кафедри історії України Дмитра Кудінова (голова комісії), к. і. н., доцента кафедри всесвітньої історії, міжнародних відносин та методики навчання історичних дисциплін Ігоря Горобця, к. і. н., старшого викладача тієї ж кафедри Вікторії Михтуненко, к. п. н., доцента кафедри педагогіки Ірини Проценко, к. п. н., доцента кафедри психології Дмитра Усика.

Випробування проходили 14 студентів, котрі продемонстрували середній і вище середнього рівні володіння навчальним матеріалом. Деякі тези, висловлені молодим людьми з кафедри, викликали конструктивні дискусії між ними та членами комісії. У даному випадку було важливим побачити в чому студент вбачає істину, як він уміє аргументувати свою позицію, якою є широта його ерудиції. У цьому році комісія оцінку “відмінно” виставила двом студентам — особливо успішно склали екзамен Бондар Ігор і староста групи Богдана Токар.

По завершенню іспиту як викладачі, так і студенти обмінялися теплими словами на адресу одне одного. Схвально про свої роки студентського життя, незважаючи на випробування, котрі випали на долю студентства (пандемія SARS Covid-19, повномасштабне вторгнення на територію України країни-агресорки, обмежені можливості повноцінного навчання в умовах дистанційної форми навчання та відключень електропостачання), висловилися кілька хлопців і дівчат. А директорка інституту висловила сподівання на дружні зустрічі з ними вже по закінченню терміну навчання. Майбутні бакалаври також мають нагоду продовжити своє навчання в стінах нашого вишу на магістерській програмі, а надалі, і в аспірантурі. Тож двері СумДПУ імені А. С. Макаренка залишаються відкритими для шановних випускників. Ну а поки попереду — літній відпочинок і радощі юнацького життя...

Меню