Новини

Відеолекція «Історія створення, відмінність юрисдикції Міжнародного суду ООН від Міжнародного кримінального суду та співпраця України з Міжнародним судом ООН» в рамках курсу «Міжнародне право»

Відеолекція «Історія створення, відмінність юрисдикції Міжнародного суду ООН від Міжнародного кримінального суду та співпраця України з Міжнародним судом ООН» в рамках курсу «Міжнародне право»

17 жовтня 2024 року кандидатом політичних наук, старшим викладачем кафедри всесвітньої історії, міжнародних відносин та методики навчання історичних дисциплін Крупенею Іриною Миколаївною було зроблено запис лекції для студентів ІІІ курсу ОПП Міжнародні відносини ННІ історії, права та міжнародних відносин Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка на тему «Історія створення, відмінність юрисдикції Міжнародного Суду ООН від Міжнародного кримінального суду та співпраця України з Міжнародним Судом ООН» в рамках викладання курсу «Міжнародне право».

Використання відеолекції у педагогічній діяльності стає з кожним роком все популярнішими і відносяться до одного із засобів навчання в системі дистанційної освіти. За допомогою відеолекції можна розв’язати такі освітні проблеми: підвищення ефективності сприйняття; мотивація слухачів до навчання; індивідуалізація навчального процесу; демонстрація складних процесів; надання пояснень; поглиблення навчального матеріалу тощо.

Актуальність цієї відеолекції не викликає заперечень, оскільки власний практичний викладацький досвід показав, що студенти часто плутають юрисдикцію Міжнародного Суду ООН з юрисдикцією Міжнародного кримінального суду. Основна різниця між юрисдикцією цими судовими органами полягає в тому, що Міжнародний Суд ООН вирішує суперечки між державами та надає консультативні висновки за міжнародним правом, а Міжнародний кримінальний суд має судити осіб за звинуваченнями у вчиненні міжнародних злочинів, таких як агресія, геноцид, воєнні злочини та злочини проти людства. По факту, це всі ті злочини, які були вчинені армією росії на території України починаючи з 2014 року. Не випадково, на черговому засіданні високого рівня Ради Безпеки ООН 24 лютого 2024 р. Президент України наголосив, що військово-політичне керівництво росії порушило так багато міжнародних норм і правил, що воно не зупиниться саме. Росію можна лише примусити до миру як єдиного порушника Статуту ООН заради відновлення справедливості для нашої держави та нашого народу!

Для студентів спеціальності 291 Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії використання таких наочних засобів навчання в системі дистанційної освіти є важливим елементом в освітньому процесі, оскільки це допомагає генерувати нові ідеї; здатність інтегрувати знання та розв’язувати складні задачі міжнародного права; здатність представляти інтереси власної держави у міжнародних судових установах; розуміти міжнародно-правову ситуацію, прогнозувати її розвиток, фахово і критично оцінювати події та явища зі сфери міжнародних відносин та світової політики, використовуючи юридичний інструментарій.

Меню