Новини

Творча кав’ярня «ПЕРЕМОЖЕМО» для викладачів закладів професійної (професійно-технічної) освіти на базі ННІ Історії, права та міжнародних відносин

23 червня 2023 р. на базі Ресурсного центру професійного розвитку вчителя історії та громадянської освіти ННІ історії, права та міжнародних відносин для членів творчої групи Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Сумській області було проведено творчу кав’ярню «ПЕРЕМОЖЕМО».

Мета заходу передбачала обговорення результатів роботи з розроблення регіональної програми з питань духовно-морального спрямування «Духовність і мораль – основа подружнього життя», проведення відкритого мікрофону для подяки та критики, пропозицій, зауважень, рекомендацій, релакс-студію.

Обрано варіант заходу у формі кав'ярні з активностями та неформального релакс-спілкування за кавою.

Модератором заходу виступила Галина ДОКТОРОВИЧ, методист Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Сумській області.

З вітальним словом до учасників творчої кав’ярні «ПЕРЕМОЖЕМО» звернулися перший проректор Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка, кандидат наук з державного управління, професор, заслужений працівник освіти Любов ПШЕНИЧНА, директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Сумській області Наталія САМОЙЛЕНКО.

На важливості заходу наголосила у своєму виступі завідувачка кафедри всесвітньої історії, міжнародних відносин та МНІД, керівник Ресурсного центру професійного розвитку вчителя історії та громадянської освіти к. пед. наук, доцент Світлана МОЦАК. Зокрема, зазначила, що сьогодні, викладачам предметів духовно-морального спрямування, історії, української мови та літератури, керівникам Центру військової підготовки, як ніколи, важливо згадувати, хто ми – ми українці, і чим жили наші пращури, де черпали істину та з чого вчились духовності, яка і є оком людського світогляду.

Розробники програми Валерія ДОКТОРОВИЧ та Катерина МАЛЕНКО ознайомили учасників творчої кав’ярні з модулями програми та її регіональними особливостями, визначили в чому її унікальність для Сумщини як пограничної області з країною агресоркою.

Досвідом викладання дисциплін духовно-морального спрямування поділилися з учасниками творчої кав’ярні викладачі закладів професійної (професійно-технічної) освіти Тетяна РЕВЕНКО, викладач предметів та курсів духовно-морального спрямування ДПТНЗ «Сумське ВПУ будівництва і дизайну», Тетяна ХУТОРНЕНКО, викладач предметів та курсів духовно-морального спрямування ДПТНЗ «Конотопське ВПУ», Катерина МАЛЕНКО, викладач предметів та курсів духовно-морального спрямування ДПТНЗ «Конотопський професійний аграрний ліцей», Галина ПОХИЛЬКО, викладач предметів та курсів духовно-морального спрямування ДНЗ «Сумський хіміко-технологічний центр професійно-технічної освіти», Світлана МАЙКОВСЬКА, викладач предметів та курсів духовно-морального спрямування ДПТНЗ «Сумське ВПУ будівництва та автотранспорту», Наталія ЗІНЧУК, викладач предметів та курсів духовно-морального спрямування ДПТНЗ «Сумський центр професійно-технічної освіти з дизайну та сфери послуг», Тетяна ДУДНИК, викладач предметів та курсів духовно-морального спрямування ДПТНЗ «Лебединське ВПУ лісового господарства».

Даний захід сприяв розвитку творчості, пошуку нового, викладачі мали можливість поділитися знаннями з питань українських традицій, історії, родоводу, забезпечення духовної єдності поколінь, неперервності минулого-сучасного майбутнього нації, суспільства загалом.

Для сучасного суспільства у країні, де йде війна, проблеми розвитку духовної культури є особливо актуальні.

Збираємося гуртом, бо разом ми все МОЖЕМО, тому і ПЕРЕМОЖЕМО!

Мета програми: формування у здобувачів освіти компетентностей з питань самовдосконалення й розвитку особистісних якостей, взаємодії в сім’ї, колективі, суспільстві, підготовки до сімейного життя та відповідального ставлення до своєї професійної діяльності.

Вивчення програми спрямоване на виконання таких завдань:

  • узагальнення та систематизація, розширення і вдосконалення набутих компетентностей на уроках «Біологія», «Громадянська освіта», «Психологія поведінки та взаємовідносин», «Основи правових знань», «Правознавство»;
  • створення умов для самовизначення і саморозвитку особистості, формування ставлення до християнських цінностей як до основи майбутнього, на якому ґрунтується професійна діяльності;
  • формування життєвої і соціальної компетентності здобувачів освіти , його екологічної культури;
  • оволодіння здобувачами освіти основам сімейної педагогіки щодо ефективного і відповідального батьківства;
  • уміння застосовувати набуті результати знань у практичній діяльності.

Характеристика структури програми. Програма ґрунтується на Біблійному світоглядному вченні, в який інтегровано навчальний матеріал таких наук як: етика, педагогіка, біологія, психологія, правознавство. Зміст навчальної програми складають 7 модулів, що включають вивчення та засвоєння духовно-моральних, громадянських, соціальних, національно-культурних, сімейних традицій українського народу.

Особливості організації навчання. Для всебічного розвитку здобувачів освіти, організація освітнього компоненту вчителем повинна бути спрямована на формування у них умінь та навичок у роботі з різними видами інформації, ведення дослідницької діяльності, розвиток критичного мислення. Провідним завданням є залучення здобувачів освіти до групової роботи, розвинути навички вміння працювати в команді, наприклад, коли здобувачі освіти здійснюють дослідження писань Святого письма, створення спільних проєктів, ментальних карт тощо. Доцільно застосовувати фронтальні та індивідуальні форми роботи. Ефективність засвоєння програмового матеріалу можна збільшити завдяки застосуванню сучасних інформаційних технологій навчання.

Меню